Парламентът отхвърли кандидатурата на Габровски за премиер

Парламентът отхвърли кандидатурата на Габровски за премиер - E-Burgas.com

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, издигната с първия мандат на ГЕРБ-СДС. От регистрираните 238 депутати в зала, 113 подкрепиха номинацията, а 125 гласуваха "против".

Зад Габровски застанаха представителите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". Негативен вот дадоха депутатите от ПП, "Възраждане", БСП, ДБ и един независим.

По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения - за структура и състав на кабинета, не се гласуват.

„Поех отговорността за съставяне на правителство с яснотата за това, че трябва да се преодолее политическата криза, трябва да се възстанови доверието в институциите", заяви номинираният за министър-председател преди гласуването.

"Заявяваме ясна и европейска евроатлантическа насоченост, активно противодействие на хибридната пропаганда и дезинформацията. Готови сме да реализираме публични инвестиции, да вземем бързи мерки, които да преодолеят инфлацията и икономическата криза”, допълни той.

Като основни приоритети, по които възнамерява да работи, проф. Габровски изброи: приемане на Закон за бюджета за 2023 г., политически консенсус за промени в правосъдието, противодействие на корупцията, провеждане на реформи чрез Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на страната ни в Шенген и Еврозоната, енергийна независимост, отбрана.

Коментари

Още от последните новини