Паралелки в две бургаски училища пред закриване, Ананиева с призив за дофинансиране

Паралелки в две бургаски училища пред закриване, Ананиева с призив за дофинансиране - E-Burgas.com

Бургас може да се прости с две паралелки, ако не бъде дофинансирано тяхното поддържане. Специалностите "Фризьорство" в СУ „Петко Росен“ и „Горско и ловно стопанство“ в Професионалната гимназия по дърво обработване „Георги Кондолов“, са единствените на територията на общината, чиито ученици няма къде да продължат образованието си по този профил и по същия уебен план. Това алармира зам.-кметът по Образование Йорданка Ананиева, като апелира двете маломерни паралелки да бъдат дофинансирани от общинския бюджет.

„Мярката е наложителна, тъй като пренасочването на  ученици  от  поднормативните  паралелки  към други училища би могло да доведе до изтеглянето на ученици от другите класове, което неминуемо ще влоши общото състояние на училищата. Неразрешаването  на поднормативни паралелки и необходимостта учениците задължително да пътуват би могло да доведе до отказ от училище на голяма част от тях“, твърди Ананиева в докладна записка, която ще бъде разгледана на следващото заседание на местния парламент. Нужната сума за дофинансирането пък е около 192 хиляди лева.

Някои от училищата са единствени в населените места, а част от тях са включени в Списъка на Министерството на образованието на средищните училища в България като ОУ „Иван Вазов” в Банево, СУ „Христо Ботев” в Черно море и ОУ „Христо Ботев” в Маринка и поради това е необходимо тяхното съществуване, за да се води нормален учебен процес.

Състоянието на училищата, в които има самостоятелни паралелки с брой ученици под установения минимум като цяло е добро и следващите випуски предполагат нормализиране броя на учениците, става ясно още от докладната.

Освен необходимата сума Общинският съвет, трябва да разреши още съществуването на 25 самостоятелни паралелки с брой ученици под установения минимум, който за община Бургас е осем ученика.

Коментари

Още от последните новини