Пак има риск за наводнение в квартал“Аспарухово“

Пак има риск за наводнение в квартал“Аспарухово“ - E-Burgas.com

Varna-navodnenie-1

При обилни дъждове над „Аспарухово" има опасност кварталът отново да се наводни.Причината са непочистената дерета във все още бедстващия квартал. Отводнителните канали все още са във вида, в който бяха след бедствието, пише варненският сайт петел.бг.

 Деретата продължават да са пълни с паднали дървета и свлечени кални маси. Това са естествени препятствия по пътя на водата и създават предпоставки за нови наводнения, предупреди кметът на Варна Иван Портних.

Повече от 10 дни след наводнението отговорността се прехвърля по различни институции, отговарящи за държавния горски фонд, заяви Портних. „Ситуацията е такава, че трябва да се реагира незабавно. Никой не може да прогнозира кога ще е следващият дъжд и кога кой скат ще се срути", добави кметът. Той отправи апел за вземане на спешни мерки от страна на отговорните институции.

Ще бъдат съборени всички обекти, които се намират по пътя на дерето по ул. „Моряшка". По предписание на „Геозащита", трябва да има 100% пропускливост на деретата, обясни варненският кмет. В диалог с хората ще се търсят решения за собствениците на законни обекти. Никой самоцелно не иска да руши или да разваля каквото и да било", подчерта Портних.

Нивото на подпочвените води в „Аспарухово" продължава да е много високо. Склоновете са подгизнали и свлачищата са активни. Много сериозно е положението на ул. "Калач", където свличането на ската е с 4,5 см. на ден.

ПИК

До 20 дни ще бъдат готови пробите за свлачищните процеси и тогава ще стане ясно колко от къщите ще бъдат съборени и кои ще се укрепват, обясни инж. Олег Колев, главен експерт „Свлачища и укрепване на територии" в Община Варна.

Днес на улица "Кирил и Методий" Минно-геоложкият институт започна сондиране на ската. Там обаче не става въпрос за свлачище, а за ерозия, уточни инж. Колев.

Сондажите са на дълбочина от 20 до 30 метра. Взетите земни проби ще бъдат изследвани в лаборатория.Въз основа на резултатите ще се определи стабилитета на засегнатите свлачищни райони в квартала. А резултатите ще бъдат готови най-рано след 2 седмици, обясни инженер-геологът Андрей Гинин от Минно-геоложкия университет.

По-късно днес на място се очаква да пристигне експертът по свлачищни процеси доц. Кирил Ангелов. Специалистът е разработил 8 идейни проекта за спешни и неотложни мерки по отношение на новобразувалите се свлачищни зони. Заедно с документите на оценителните комисии, проектите ще бъдат предоставени на Междуведомствената комисия с цел търсене на максимално бързо финансиране.

Коментари

Още от последните новини