ОЗБГ: Никой не може да забрани на 300 граждани да се разходят в Айтос...

ОЗБГ: Никой не може да забрани на 300 граждани да се разходят в Айтос...  - E-Burgas.com

Протест под една или друга форма ще има, заканва се Стефан Петров

Протест под надслов "Не на прокурорското безобразие" стана ясно, че няма да има. Но ще има протест под надслов "Не на прокуратурското безобразие". Това заявиха от ОЗБГ по повод забраната на кмета на Айтос Васил Едрев да проведат мирен протест в града. Заявлението бе за утре в 11:00 часа пред сградата на Районна прокуратура град Айтос. Според организацията никой не може да забрани на 300 души да се разходят свободно в Айтос. 

Стефан Петров от ОЗБГ изпрати до медиите 12 точки, с които отговаря на забраната на Васил Едрев. Публикуваме ги без редакторска намеса:

1. Ние правим протест под надслов "Не на прокуратурското безобразие", а кметът забранява някакъв протест под надслов "Не на прокурорското безобразие". За организатори на този протест са посочени #ОЗБГ и #СтефанПетров, но ние за такъв протест не сме изпращали уведомление. Явно, в стремежа си да защитава циганските престъпници, кметът е издал заповед за несъществуващ протест.
    
2. Мястото за провеждане на протеста не било удачно, поради ред причини. Добре, ще изместим протеста на разстояние от сградата, така че да не пречим на гражданите да вършат ежедневните си задължения. Добър опит, кмете, но неуспешен.
     
3. В точка номер 1 от заповедта за НЕ разрешаване на несъществуващия процес пише: ... зеленчуковия пазар, Джамията, таксиметрови ...". От всички изброени само Джамията е с главна буква. Сами си направете изводи чии интереси обслужва господин кмета.
    
4. В уведомлението за протеста под надслов "Не на прокуратурското безобразие" беше написано, че протестът ще е мирен и няма да се толерират действия, които да създават напрежение. На какво основание кметът е решил, че ще има етническо напрежение така и не разбрах. Явно има гадателски способности Ние заставаме с имената и лицата си, за да подкрепим Илиян Мавров, който за малко щеше да бъде убит от цигани. Ако искахме да протестът да не е мирен, кметът нямаше да получи уведомление.
    
5. Кметът пише, че в Айтос живеели "... значителен брой цигани/роми." В Айтос живеят и значителен брой Българи, които искат справедливост и имат правото да протестират мирно. Явно всеки мисли за интересите на тези, които са му мили.
    
6. #ОЗБГ продължава да настоява за разследване на айтоската прокуратура и полиция, респективно за разследване срещу назначените по случая прокурор Пантелеев и полицай Р.Х. Да се разследват и техни роднини, и близки.
    
7. Антибългарските/циганозащитните действия на кмета Едрев, ни даде идеята да поискаме разследване и срещу Община Айтос и по-специално него. Да му се направи една сериозна проверка. Убедени сме, че качественото разследване на трите институции, и посочените лица, ще извади много черни петна при изпълняване на задълженията им.
   
8. До приключване на проверката настояваме кметът, полицаят и прокурорът да бъдат остранени от длъжност. Ако се докаже вината им, да си понесат последствията.
     
9. Протест под надслов "Не на прокурорското безобразие" стана ясно, че няма да има. Но ще има протест под надслов "Не на прокуратурското безобразие".
    
10. Ако случайно забранят втория наш протест, то никой не може да забрани на гражданите да се разхождат безпрепятствено на предназначените за това общински места, когато не нарушават закона. Това, че имало 200-300 граждани, които да се разхождат, да отиват в дадена институция или да пият минерална вода на открито, не е наш проблем и няма закон, който да забрани на хората да извършват тези дейности. Нали така, г-н кмете?
    
11. Лично аз утре имам работа в прокуратурата и никой не може да ме спре да си я свърша. Работата ми е да се консултирам с някой компетентен служител, може да изготвя и подам сигнал срещу кмета Едрев за образуване на няколко проверки, като е възможно резултатите от проверките да бъдат оповестени публично. До главния прокурор също може да се изпрати отделен сигнал.
     
12. Кмете, за да мине всичко по мед и масло, да изпълним гражданския си дълг, да обърнете внимание и на българското население в Айтос, а не само на "цигани/роми", разреши и двата протеста. По-вероятно е отказът да предизвика напрежение, за което Вие ще сте виновен. Напротив, провеждането на протест ще намали напрежението и ще получите искрени адмирации за постъпката си.

Коментари

Още от последните новини