Отсечката между Бургас и Обзор дава най-много жертви в страната

Отсечката между Бургас и Обзор дава най-много жертви в страната - E-Burgas.com

Четирелентовият път до Слънчев бряг трябва да обърне черната статистика до края на 2017 година

Отсечката между Бургас и Обзор дава най-много жертви на пътя в цялата страна. Това стана ясно на кръглата маса, свързана с безопасността на пътната отсечка Бургас - Варна по инициатива на председателя на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев. На срещата присъстваха представители на областна управа, пътна полиция и Агенция "Пътна Инфраструктура". Целта е да се намерят нужните решения за мерки, които трябва да прекратят негативната статистика. 

Само в периода от 2012 до средата на 2016 година между Бургас и Обзор са станали 607 катастрофи с 11 загинали. Почти три пъти по-малко са катастрофите в отсечката между Бяла и Варна, която обаче също остава най-рисковите в страната. Това заяви председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев. 

Въпросната комисия е анализирала статистиката километър по километър, за да се усатнови има ли концентрация на инциденти в определен участък и каква може да бъде причината за тях. За никого не е изненада, че най-проблемен се оказал еднокилометровия участък на Ахелой, където предимно през летните месеци трафикът е много натоварен и става причина за тежки инциденти. 

Мерките, които ще бъдат вземи за намаляване на катастрофите ще бъдат в две насоки - завишен контрол от пътна полиция и по-добри инфраструктурни условия, които да осигурят по-безопасен транспорт за шофьорите. Очаква се до края на 2017 година да бъде завършен четирилентовият път между Бургас и Слънчев бряг, който значително да облекчи трафика в една от най-натоварените отсечки в страната. Пътят ще бъде направен по подобие на този между Бургас и Созопол, като ще бъде разделен от бетонови елементи, които трябва да предотвратят челните сблъсъци. 

Най-рано се очаква да се изпълни обходът на Ахелой, като този петък ще бъде избран изпълнител на строителните дейности. Ако отварянето на офертите мине без обжалвания, то строителството на пътя може да започне съвсем скоро. За обхода на Поморие обаче в момента текат обжалвания и все още няма яснота кога ще може да бъде изпълнен той. 

Коментари

Още от последните новини