Отпадна бойкота на рибарите за Никулден, ето обаче за какво ще настояват

Отпадна бойкота на рибарите за Никулден, ето обаче за какво ще настояват - E-Burgas.com

Планираният бойкот на рибарите в региона по време на празника на Бургас Никулден най-вероятно няма да се състои. Това разкриха рибарите от сдружението „Морски сговор”, след като вчера от ИАРА светкавично са реагирали на техните оплаквания.

Рибарите от Ченгене скеле никога не са казвали, че ще участват в бойкот, това били колегите им от юг. Сега обаче проблемът бил разрешен, но им предстояло още доста съвместна работа с ИАРА.

„Става въпрос, че не са попълвани редовно декларациите, които рибарите трябва да доставят ежедневно в ИАРА. Само че през 2015 леко променихме закона и трябваше или напълно да отпадне или частично да се получава някаква информация за ИАРА. Това в продължение на 2 години не беше направено и ето назря моментът, в който нещата започват да се подреждат. Предстои ни доста работа докато изгладим напълно правилника, но това е просто въпрос на разбирателство, което се случва за първи път между ИАРА и рибарски сдружения”, коментира Димитър Янчев, който се занимава с административните въпроси в рибарското селище.

Той добави, че всички сдружения са на едно мнение, но в случая някои просто не са били дбре информирани. „Вчера, малко след новината за протестите научих, че заповедта за отнемане на лицензите ще бъде отменена и просто няма смисъл от никакви протести. Напълно време това ни удовлетворява, но пак казвам че ни предстои работа, защото още влачим последствията, когато се бързаше да влезем в ЕС и се приемаха едни правила, които нямат приложения в нашето ежедневие”, каза още Янчев.

Отношенията между рибарските сдружения в областта били съвсем добри, рибарите поддържат връзка и комуникират често, проблемите касаели всички рибари.

„Това, което предстои и ще държим да се случи през 2018, е да се появим в закона за рибарството, защото на практика вече ни няма никъде. Не може една 6-метрова лодка да се брои за кораб! Ще си излезем в отделна категория, но се иска още работа, специалисти и т.н.”, коментират още от най-голямото рибарско сдружение в региона.

Коментари

Още от последните новини