Откриване на повече от една изборна секции в ЕС - много по-трудно от прокламираното

Откриване на повече от една изборна секции в ЕС - много по-трудно от прокламираното - E-Burgas.com

Много се надявам, че политиците ще проявят разум – има сериозно напрежение с ограничението на права за българите с чужбина. Това заяви омбудсманът Мая Манолова коментира темата с промените в Изборния кодекс.

Манолова не пропусна да защити „своята версия” на Изборния кодекс и как в „нейния вариант” регламентът за откриване на секции е бил най-добрият, каза тя в ефира на Нова телевизия. Нямаше проблем с гласуването в чужбина през 2014 година, каза Манолова, визирайки гласуването в Лондон. Сега ще може да се гласува „единствено и само” в дипломатическото представителство на Лондон, подчерта омбудсманът, която изкара нова версия за откриването на секции в страни от ЕС. Ако искате една допълнителна секция, трябват 100 заявления. Но ако са повече – например две, необходими са 550 заявления, за три – 1050 заявления, уточни Манолова. По думите ѝ, това ставало заради промяна на понятието „населено място”.

 

Според омбудсмана премиерът Бойко Борисов е „отпушил процеса” и направил първата крачка, за да се чуе гласът на българите. Основното им искане е да се откриват автоматично секции там, където на предишните избори са гласували поне 100 души, както е в досегашния Изборен кодекс, припомни бившият депутат на БСП.

 

На въпрос дали вижда „Протестна мрежа”, като се погледне в огледалото, Манолова отговори, че Валери Симеонов не се отнася много добре към „своите работодатели” – избирателите. Не деля проблемите на гражданите според това дали са от „Протестна мрежа” или шах клуба от „Люлин”, добави омбудсманът.

 

На директно питане дали омбудсманът пренебрегва опасенията от намеса на Турция за сметка на искания на българи от САЩ и Великобритания, Манолова отвърна, че не е чувала доклад на която и да е служба за сигурност, че гласовете от Турция представляват заплаха за националната сигурност. Когато се увеличиха секциите в Турция и те станаха 139, имаше 5% намаление на общия брой гласове от южната ни съседка, посочи Манолова. Ако има рестрикции, изселниците в Турция ще се организират и ще дойдат с автобуси да гласуват в България, каза омбудсманът. За нея не е начинът с рестрикции да се решават проблеми. България трябва да осигури честността на изборите - да прати колкото трябва наблюдатели, за да се осигури честността на изборите. 9 лева струваше един наблюдател в България, 9,50 в чужбина, добави тя.

 

Защо няма регион "Чужбина" - няма политическа воля, беше отговорът на Манолова. Тя заяви, че няма промени в ИК по нещо много по-важно - методиката за определяне на депутатските мандати./actualno.com/

 

 

Коментари

Още от последните новини