Откритие: Островите Свети Иван и Свети Петър са били свързани преди 2500 години

Откритие: Островите Свети Иван и Свети Петър са били свързани преди 2500 години - E-Burgas.com

Островите Св. Петър и Св. Иван край Созопол са били свързани преди 2500 години, показва проведено геологическо изследване. Двата острова са били разделени в много по-късно време. Това става ясно от проведените разкопки и геологически проучвания извършени от гл. ас.д-р Стефан Велев (СУ „Св. Климент Охридски“ тази есен. 

От разкопките на остров Св. Петър става ясно още, че там е съществувало крайморско светилище. Ритуалът е бил натрупване на малки могили от пръст, покрити с камъни. На базата на откритите находки светилището се датира от края на V в. пр. Хр. Липсват находки, които могат да се датират за други епохи. 

До есента на 2020 г. на остров Св. Петър не са провеждани археологически проучвания. Липсват данни за постъпили случайно находки в българските музеи. Изключение прави един добре запазен каменен щок, открит южно от острова от водолази, които са го предали за съхранение в Националния исторически музей.

Тази есен са проведени първите редовни археологически разкопки на острова. Заложени са няколко сондажа на площ от 66 кв. м.

Положителни резултати от изследването на острова са постигнати в източния сектор на разкопките, където са локализирани две структури - ниски могили от натрупана привнесена пръст, затрупана с дребни камъни. В пръстта са открити фрагменти от амфори, купи, дебелостенни кухненски съдове. Намерени са и фрагменти от тънкостенни керамични съдове покрити с червен лак и черен фирнис. Интерес предизвиква и откриването на бронзов връх на триръба стрела.

На острова няма никакви останки и податки за съществуването на каменен градеж, който може да се свърже с предполагаем храм, параклис или по-голяма църква.

Археологическите разкопки са проведени под ръководството на проф. д-р Иван Христов (Национален исторически музей - София) и д-р Милен Николов (Регионален исторически музей – гр. Бургас). Проучванията са финансирани от Министерство на културата на Република България.

 

Остров Свети Петър е малък остров в българските териториални води на Черно море. Надморската му височина е до 9 м. Намира се на около петдесет метра източно от остров Свети Иван, близо до Созопол. Предполага се, че при покачване на морското ниво през последните две хилядолетия и съпътстващите геологически процеси се е отделил от остров Свети Иван. Островът не се споменава в писмените извори до втората половина на XIX в. Гръцкият историк Ламброс Камберидис допуска, че след като другите два острова в акваторията на Созопол (св. Иван и св. Кирик и Юлита) са кръстени на църковните постройки там, то вероятно и на Свети Петър е имало църква или манастир, а паметта за него е запазена в името. За наличието на основи на параклис на острова споменава и дългодишната директорка на музея в гр. Бургас Цоня Дражева.

Коментари

Още от последните новини