Отбелязваме Световния ден на храната

Отбелязваме Световния ден на храната - E-Burgas.com

На днешния, 16-и октомври, се отбелязва Световния ден на храната. Той е част от календара на ООН и е посветен на годишнината от създаването на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), сформирана през 1945 година. Над 150 страни по света ще честват днешния ден, като тази година мотото е “Действията ни градят бъдещето - Постигането на #НулевГлад по света до 2030 година е възможно”.

Към момента ФАО работи по Цел на устойчивото развитие 2030 за елиминиране на глада по света. По статистика на ООН, гладуващите хора на Земята са над 820 млн. Паралелно с това, 672 млн. души по света страдат от затлъстяване, а други 1,3 млрд. са с наднормено тегло.

Експертите обаче са убедени, че можем да променим тези статистики, атакувайки основните предпоставки за глада - локални и международни конфликти; природни катаклизми, свързани с промените в климата; забавяне на икономиката.

70% от бедното население на земята живее в селскостопанските региони и се изхранва с растениевъдство, животновъдство, лов и риболов. Международните организации призовават за промяна в икономическото значение и развитие на тези региони чрез държавни и частни инвестиции в селскостопанското производство.

Дребните фермери трябва да получат финансиране, за да модернизират и окрупнят производството си, възползвайки се от модерните технологии. Развитието на селскостопанското производство трябва да се ориентира едновременно към съвременните възможности, но и към запазване на екологичното равновесие.

Всичко това обаче няма да бъде достатъчно, ако не се елиминират и локалните и международни военни конфликти, които унищожават плодотворна земя и човешки ресурс, затруднявайки икономическото развитие и допринасяйки за обедняването на населението в засегнатите от тези конфликти региони. 

Коментари

Още от последните новини