Почетоха жертвите на Втората световна война /галерия/

Почетоха жертвите на Втората световна война /галерия/ - E-Burgas.com

Тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя се сътоя пред паметника „Альоша“ на площад „Тройката“ в Бургас по повод 72-рата годишнина от края на Втората световна война. За да отдадат почит на загиналите в битките, на жертвите по време на военните действия и на безследно изчезналите, чиято съдба остава неизвесъна, на мястото се събраха стотици жители на града, официални лица, видни общественици, много граждани на Руската федерация. В церемонията участва Зинаида Митева, участничка във Втората световна война, която живее в Бургас. До нея по време на церемонията беше Тонко Фотев - почетен консул на Руската Федерация в морския град.

На 9 май 1945 година с подписване на капитулацията на Германия, завършва Втората световна война. В нея освен СССР участват още 60 държави като пряко е засегнато 80% от населението на земята. Военните действия се водят на териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души. На този ден през 1945 г. нацистка Германия капитулира. Документът за това е подписан късно вечерта на 8-ми май в училище в предградие на Берлин.

„Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили“. Това гласи подписаният тогава акт за военна капитулация.

Повече от 60 милиона души загиват във Втората Световна Война. Около 60% от тях са цивилни. Съдбата на милион и 300 000 души, изчезнали безследно през войната, остава неизвестна 70 години след нейния край.

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини