От следващото лято регистрират всеки гост на хотел онлайн и в МВР

От следващото лято регистрират всеки гост на хотел онлайн и в МВР - E-Burgas.com

От май догодина, още преди началото на активния сезон всеки гост на хотел ще бъде регистриран онлайн в реално време и в МВР. Това ще стане възможно след пускането тогава на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). За внедряването й днес министърът на туризма Николина Ангелкова подписа договор с фирмата изпълнител.

По думите й въвеждането на информацията ще е ежедневно, автоматично, по защитени канали. „Предварителните прогнози показват, че в рамките на 3 години след въвеждането очакваме ръст приходите от нощувки с 20%, на база на сега регистрираните“, уточни министърът и добави, че системата ще обхване всички места за настаняване, както от клас А, така и клас Б.

Ангелкова припомни, че въвеждането на данните е задължително по закон. „Хотелиерите сами ще го правят и трябва да става веднага, в реално време при пристигане на туриста. Ще има възможност и за обратна връзка. Вграждането на системата няма да струва нищо за бизнеса, тъй като тя ще бъде интегрирана в системата, с която те работят в момента. Последният етап от изграждането включва обучение на потребителите и администраторите на системата, както и дистанционно обучение на потребители на системите. От наша страна ще бъде извършван непрекъснат контрол“, добави тя. Относно местата за настаняване в отдалечените райони, където има проблеми с достъпа до Интернет, министърът обясни, че е предвидено информацията за гостите да се дава на хартия в кметствата веднъж месечно. „Кои са тези райони ще стане ясно още през август 2018 г., когато ще бъде направен списък и ще бъде качен на сайта на министерството“, поясни Ангелкова

Министърът припомни за началото на работата по системата, което датира от преди 2 години. „След година и половина обжалвания вече се дава старт на реализация на системата. Стойността на договорът е 1,128 млн. лв. с ДДС. Шест месеца е срокът за техническото задание, след това има тестови период“, каза още тя и добави, че през март ще бъде представена демоверсията на ЕСТИ. Според нея с напредване на технологиите ще има възможност хотелиерите да могат да попълват данните за гостите и през смарт телефоните си.

Системата няма да е публична и изцяло се гарантира защитата на личните данни на всички потребители. Ще има ограничен достъп на база на различните правомощия разписани по закон. Системата ще се администрира от министъра на туризма. Достъп до нея ще имат кметовете, МВР, НАП - съобразно техните компетенции. Достъп само до техните профили ще имат представителите на бранша и управителите на хотелите, които въвеждат данните, така че максимално се гарантира защитата на личните данни.

От ЕСТИ ще може да се черпи и открита информация, която да подпомага бизнеса, като например колко туристи са посетили даден район. Тези справки от системата ще помагат да се правят по точни анализи на състоянието на сектора и ще дадат възможност на предприемачите да планират по-добре инвестициите си.

Първият етап е планиране на проекта. След това до 25 август ще се прави анализ на данните и изискванията и подготовка на спецификациите, дизайна и проектиране. До 31 ноември пък ще продължи разработването на системата.

Коментари

Още от последните новини