От общината опровергаха твърденията че марихуаната лекувала

От общината опровергаха твърденията че марихуаната лекувала - E-Burgas.com

Марихуаната не лекува, категорична е пред Славейка Николова, председател на Общински съвет по наркотични вещества към Община Бургас. През последните години в медийното пространство се появяват и лансират теории, че марихуаната лекува, сподели тя пред радио "Фокус"-Бургас.

„Опитваме се на оправдаем това становище. Активното вещество, тетрахидроканабинол, което е в състава на марихуаната спомага за намаляване болката при някои видове онкологични заболявания, но не лекува“, обясни Николова. Тя добави, че е противник на легализацията на марихуаната, защото и в момента в аптечната мрежа има лекарства, които съдържат тетрахидроканабинол и спомагат за намаляване болката.

По нейните думи, първата стъпка към употребата на наркотици е марихуаната. „Тя уврежда целия организъм- белите дробове, носоглътка и сърце, защото се покачва кръвното налягане, учестява се сърдечни пулс. Понякога води и до дехидратацията“, посочи още Николова. Тя допълни, че последните изследвания, които са правени в България от психиатри показват, че младежи, които започват да употребяват марихуана на ранна детска възраст 12-14 години имат различно мозъчно развитие от такива, които въобще не са употребявали или такива, които са започнали да употребяват марихуана в по-късен етап на 17-18 години.

„Вследствие употребата на марихуана започва увреждане първо на краткосрочната памет, в последствие се уврежда и средносрочната памет и се появява амотивационния синдром. При една по-продължителна употреба на марихуана може да се отключи биполярното афективно разстройство“, каза още Николова.

Коментари