От КАТ признаха за проблем със санкцията сваляне на номера

От КАТ признаха за проблем със санкцията сваляне на номера - E-Burgas.com

 

Една от най-тежките санкции в Закона за движение по пътищата, която бе приета и с идеята да е най-ефективна - сваляне на номера и дерегистрация на автомобила, може да се приложи в едва около една четвърт от случаите, призна пред "Нова телевизия" директорът на националната полиция Христо Терзийски. Депутатите записаха, че на нея подлежат всички, които карат под въздействието на алкохол или наркотици, откажат да минат проверка за употребата им или шофират без книжка.

Номерата обаче могат да се свалят само ако провинилият се е зад волана на собствената си кола. Много от автомобилите на пътя обаче са лизингови, фирмени или взети назаем от роднини и познати. Така при 500 случая седмично, при които колите трябва да се дерегистрират, само в 150 мярката може да се приложи, уточни Терзийски.

В останалите случаи важат традиционните санкции - отнемане на книжката за определен период и налагане на парична глоба. На отнемането на номерата за срок от половин или една година се възлагаха големи надежди да има превантивен ефект, тъй като, освен че колата не може да се ползва, после трябва да се премине през цялата процедура за регистрация в КАТ.

Според приетите от депутатите текстове в ЗДП, които влязоха в сила от 21 януари, номерата на колите се свалят на място, като собственикът има 12 часа, за да я прибере. Ако наред с тази санкция е отнета и книжката, това може да се направи от друг правоспособен шофьор.

Източник: dnevnik.bg

 

В същото време вече има критики и срещу това, че без номера на колите си могат да останат и водачите, които са забравили да подновят шофьорската си книжка.

Коментари

Още от последните новини