От днес България поема председателството на ЕС

От днес България поема председателството на ЕС - E-Burgas.com

България посреща 2018 в центъра на европейското внимание. Поемайки европредседателството, за половин година страната ще се превърне в лице на една от основните институции на Съюза и в двигател на важни политически дискусии.

В Съвета на Европейския съюз националните министри на всички 28 държави членки заседават по въпроси в различни области. Съветът има законодателни правомощия, голяма част от които споделя с Европейския парламент. Освен това, той координира политиките на държавите, сключва международни споразумения и определя външната политика на ЕС според насоките на Европейския съвет, който е отделен орган.

Председателството на Съвета на ЕС се сменя на ротационен принцип на всеки шест месеца, като се образуват т.нар. "тройки" от последователни водачи. България образува такава заедно с Естония и Австрия. Като ръководител тя ще организира и управлява заседанията на Съвета и ще го представлява в отношенията му с Европейската комисия и Европейския парламент.

Близо 300 събития у нас са записани в календара на българското председателство, а до неговия край страната вероятно ще посрещне 25 000 гости и делегати. Сградата домакин е Националния дворец на културата в София, който претърпя основен ремонт.

Влизайки в лидерска позиция, България получава възможност да постави на преден план за преговори теми и инициативи от национален интерес. От друга страна обаче, тя трябва да действа като честен и безпристрастен посредник. Като приоритети на председателството страната определи бъдещето на Съюза, сигурност и стабилност, цифрова икономика и наблегна особено на развитието и свързаността на Западните Балкани.

С началото на председателството Българската национална телевизия започва ново обзорно предаване. В него всяка седмица очаквайте най-важните събития и решения на Съвета. Зрителите ще научат и любопитни факти за страните членки, както и повече за политиките на ЕС на достъпен език.

С официална церемония в Народния театър Иван Вазов председателството ще бъде открито на 11 януари. За негово мото България избра националния си девиз "Съединението прави силата".

 

Коментари

Още от последните новини