От 2018-та въвеждат експериментално електронно гласуване

От 2018-та въвеждат експериментално електронно гласуване - E-Burgas.com

Експерименталното дистанционно електронно гласуване остава за 2018-а година. То ще се провежда в един изборен район. В последния момент беше прието този район да не е непременно извън страната. Изборният район ще се определя от ЦИК до 10 дни преди датата на изборите.
 

Електронното гласуване трябва да бъде проведено експериментално три пъти през 2018-та година и ако е успешно ще бъде въведено на изборите за  евродепутати през 2019-та година. До тази дата Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на дистанционно електронно гласуване с измислени партии, коалиции или кандидати. Трябва да се създаде и постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване, което ще координира дейността си с Министерския съвет.

Прагът на преференцията за общински съветници вече ще е 7 на сто от гласовете за съответната кандидатска листа. Това реши парламентът с приемането на второ четене на текстове от промените в Изборния кодекс

Коментари

Още от последните новини