Оставиха в ареста обирджия, заплашил с пистолет магазинер в Айтоско

Оставиха в ареста обирджия, заплашил с пистолет магазинер в Айтоско  - E-Burgas.com

 Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Айтос, с което спрямо обвиняемия Нурай Х. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража". Делото бе гледано по жалба на обвиняемия и неговата защита за изменение на взетата мярка в по-лека, а именно „Домашен арест" или „Парична гаранция".

Нурай Х. е привлечен като обвиняем в опит за грабеж от магазин в с. Просеник, с използване на маска и газ сигнален пистолет, заплашвайки собственика на търговския обект, в който е било извършено деянието и клиент в магазина, че иска да му дадат парите, иначе ще стреля.

Въззивната инстанция прие, че първоинстанционният съд правилно е констатирал наличието на обосновано предположение обвиняемият да е извършил деянието, за което е привлечен. Според Окръжен съд – Бургас, деянието следва да бъде класифицирано като „тежко" умишлено престъпление по смисъла на закона, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Настоящият съд напълно възприе направените фактически и правни изводи на Районен съд – Айтос, че съществува реална опасност Нурай Х. да се укрие или да извърши престъпление, тъй като същият не притежава лична карта, няма постоянна работа и трудови доходи и пребивава на различни адреси. Деянието е осъществено в населено място, различно от посочените от обвиняемия като местожителство или местопребиваване. „В случая е без значение, дали инкриминираното деяние е довършено или е приключило във фазата на опита и по какви причини е станало това", пише в мотивите си Окръжен съд – Бургас.

Коментари

Още от последните новини