Остават три месеца до матурите, ето какво е новото тази година

Остават три месеца до матурите, ето какво е новото тази година - E-Burgas.com
tvn.bg

Три месеца остават до матурите. За първи път в редовната сесия през месец май тестовете ще бъдат разделени на два или три модула. Мярката вече беше приложена от просветното министерство, но на поправителната сесия през септември миналата година и доведе по значително по- малко преписване. Важни разяснения как технически ще се проведат матурите на модули даде в първото си интервю за медия новият заместник-министър за средното образование Мария Гайдарова.

За първи път редовните матури през месец май ще се проведат на модули. Министерството предприе мярката, за да спре преписването и купуването на матури. Всички изпити остават от по 4 часа. Матурата по български език и литература ще бъде от три модула.

Първият модул ще бъде от въпроси със затворени отговори. След като го решат учениците предават листа с отговорите си, той се запечатва и те вече не могат да работят по този модул. Вторият модул ще бъде от въпроси със свободни отговори, той също се предава и запечатва.Третият модул е писане на интепретативно съчинение. Колкото до излизането извън стаята например до тоалетна...

Т.е. на изпита по български език може да се излиза само по време на третия модул, тъй като той е от 2 часа, но след час и половина писане и защото е преценено, че тема не може да се издиктува по телефона.

На три модула освен матурата по български се разделят и матурите по френски, немски, руски, испански, италиански, история и философия. При тях важат същите правила и продължителност както при матурата по български.

В отделна група са матурите по английски език и география - тук първият модул е един час, а втория и третия са по час и половина и учениците нямат право да излизат от стаята по време на модулите.

Има и трета група от предмети - математика, химия, биология и физика, които са само на два модула.

Тук фактически не се пише тема и затова няма трети модул, учениците могат да излизат от стаята по време на втория модул. При всички матури обаче, ако ученикът напусне сградата няма право да се върне и да продължи. Сутринта модулите ще се подават към училищата един след друг, а не наведнъж. Остават и другите правила за сигурност - родителите могат да присъстват в училищата, ще има видеонаблюдение и квестори. Колкото до съдържанието на матурите...

 Какво предстои? От 6 до 17 март зрелостниците трябва да подадат заявление в училищата си, че желаят да участват в матурите. Матурата по български ще е на 19 май, а втората матура по избор сред 13 предмета - на 22 май. Очаква се да се явят около 54 хиляди дванайсетокласници, малко по-малко от миналата година. Има и една новост за професионалните гимназии- от тази година втората матура при тях може да бъде и средноаритметичната оценка от изпитите за професионална квалификация.

Източник: БНТ

Коментари

Още от последните новини