Останките на падналия Миг 29 били пръснати на 1 кв.км и на 70 метра дълбочина

Останките на падналия Миг 29 били пръснати на 1 кв.км и на 70 метра дълбочина - E-Burgas.com

Операцията по издирването на падналия български самолет има резултат.

Открит е разбилият се МиГ-29 край Шабла. Все още не е намерена черната кутия. За съжаление останките на изтребителя са разпръснати на площ от 1 кв. км. на дълбочина от 70 м.

Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разрушени и раздробени. Черната кутия не е открита. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов на брифинг пред медиите, предаде Факти.

Самолетът се е разтрошил на хиляди малки парчета. В момента дистанционно управляеми апарати разглеждат района.

Самолетът е катастрофирал на дълбочина над 70 метра, на площ от 1 кв. км.

Търсенето на черната кутия е като да намериш игла в купа сено, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

Контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че операцията по търсенето на падналия изтребител е стартирала незабавно след трагедията. Операцията по издирването на майор Терзиев е продължила до 10 часа на 10 юни, когато е станало ясно, че той не е можело да бъде намерен.

Стартирал е следващ етап на операцията по издирването на останките. Открити са части от самолета, които са извадени от водната повърхност и предадени на Военна прокуратура, която е започнала разследването. Тогава е открит и биологичен материал.

В операцията са участвали общо 260 човека и 21 човека от гранична полиция.

Днес беше подновена операцията по издирване на останки от машината. Търсенето беше преустановено в началото на седмицата поради влошените метеорологични условия.

Операцията по издирване продължава с участието на минен ловец "Цибър" и екип и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД, твърдят от ВМС.

През това време е направен анализ на събраната информация, за да се определи с по-голяма точност мястото на катастрофата. Предстои обследване на дъното в район с площ 3,5 квадратни километра.

В операцията се включи минен ловец "Цибър", а също екип и оборудване на специализирана частна фирма. В готовност да помагат са и екипажите на два катера на Военноморските сили. Целта е да се локализира мястото на катастрофата и да се открие черната кутия.

Операцията беше прекратена на 14 юни, заради влошените хидрометеорологичните условия в района. А инцидент се случи на 9-ти юни, при който загина един от най-добрите военни пилоти майор Валентин Терзиев. След като неговата смърт бе официално обявена, то операцията от спасителна за пилота се превърна в издирвателна за самолета и черната кутия.

Коментари

Още от последните новини