Още една област обяви грипна епидемия

Още една област обяви грипна епидемия - E-Burgas.com

Здравните власти в Ямбол обявиха епидемия на територията на областта. Мерките влизат в сила от 30 януари до 5 февруари, а учениците остават в клас. С това регионите с повишена заболеваемост стават общо девет.

Броят на заразените с грип А през последните дни се увеличава и в Перник, Ловеч и Силистра, а епидемиолози прогнозират, че пикът на грипната епидемия ще е налице до дни.

В края на януари равносметката на здравните власти показва: у нас върлуват и грип А, и грип Б, но в различна степен.

"Има доста случаи на грип. Около 25% от материалите, които се изследват, са положителни. На 100 болни от грип, само един е с грип Б", заяви проф. Тодор Кантарджиев. А прогнозите сочат, че броят на заразените ще достигне своя пик до дни. "Тази година той ще е през февруари, защото малко се забави идването на зимата", допълни Кантарджиев.

Той обърна внимание, че преболедувалите сезонен грип тип А, например, ще имат имунитет срещу грип Б поне до края на зимата. "Лошото е, че когато изкараш грип, както всяка системна инфекция, особено в първия месец имунитетът ти е много слаб. Затова възрастните и децата трябва да имат по-ограничени контакти около месец след преболедуване", каза още Кантарджиев.

В болницата в Бургас – една от областите с обявени мерки срещу грипа, отчитат ръст на болните деца през последната седмица. Най-малките са сред рисковите пациенти, при които грипът може да протече по-тежко. Затова е важно родителите бързо да разпознаят симптомите.

"Внезапно покачване на температурата до много високи стойности, отпадналост, загуба на апетит, кашлица", изброи симптомите д-р Нурай Велиева, специализант по педиатрия в УМБАЛ-Бургас.

При появата им е важно родителите да се консултират с личен лекар, а не да прибягват до самолечение. 

На фона на сезонните заболявания, разпространението на COVID-19 у нас остава ниско, отчитат епидемиолозите. А изследването на над 250 проби в Националния център по заразни и паразитни болести от последната седмица показва, че сред върлуващите заболявания сред децата, респираторният синцитиален вирус е взел превес над риновирусите.

Коментари

Още от последните новини