Още един приют за пострадали от трафик на хора в Бургас

Още един приют за пострадали от трафик на хора в Бургас  - E-Burgas.com

В Бургас функционира нова услуга, която функционира като приют за последваща реинтеграция на пострадали от трафик на хора, които са преминали успешно период на възстановяване във временните приюти. Това разкриват от Националната комисия за борба с трафик на хора, които утре в Бургас ще проведат конференция на тема „Социална подкрепа за жертви на трафик. Защо е необходима?“.

Конференцията ще се състои в Експо център „Флора“  в конферентна зала 2, и е организирана съвместно с асициация „Деметра и Местната комисия за борба с трафик на хора. Мероприятието се провежда именно във връзка с разкриването на нови услуги за пострадалите от трафик на хора в града. От месец април, тази година, е подновено пълното функциониране на Приютите за временно настаняване на жертви на трафик на хора в градовете Бургас и Варна, като към тях са разкрити и допълнителни услуги – центрове за закрила, в които пострадалите могат да получават психологическа и правна помощ, както и друг вид услуги, съпътстващи тяхното възстановяване, без да пребивават постоянно в приюта

По този начин услугите, стопанисвани от Националната комисия за борба с трафика на хора и управлявани от местни неправителствени организации – асоциация „Деметра" в гр. Бургас и фондация „SOS – Семейства вриска" в гр. Варна, стават общо пет. С цел по-добро и пълноценно осигуряване на подкрепа на пострадалите от това престъпление, част от услугите функционират комплексно.

Натрупаният опит в областта на обгрижването на жертвите на трафик, както и работата с пострадалите за излизане от кризисна ситуация, успешна реинтеграция и защита на правата им, очертават нови предизвикателства и повдигат актуални въпроси в областта на социалната подкрепа. В тази връзка, по време на планираната конференция ще се очертаят институционалните рамки за закрила на деца-жертви на трафик, ще бъдат дискутирани предизвикателствата в работата с жертви на трафик със специфични потребности, които са изключително уязвима група и тенденциозно са предпочитани от извършителите на престъплението, а липсата на подкрепяща семейна и социална среда засилва нуждата и ролята на държавата в оказване на подкрепа за тяхната закрила. Специфичният характер на престъплението трафик на хора и успешното му противодействие налагат координирани съвместни действия както на държавните институции, така и на неправителствените организации, които са ангажирани в подкрепата на пострадалите от трафик на хора. Мултидисциплинарният характер на работата се налага все повече в България, като по този начин се обединяват общите усилия в подкрепа на жертвите на това сериозно престъпление.

Коментари