Определиха правила за единен облик на сградите и градските пространства в Бургас

Определиха правила за единен облик на сградите и градските пространства в Бургас - E-Burgas.com

Общински съвет - Бургас приема Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на града. Наредбата бе приета с пълно мнозинство, но след доста дълъг дебат между съветниците. 

С изработения проект се определят конкретни изисквания за градските пространства, сгради, постройки, архитектурни ансамбли и други, включително такива с характерно въздействие, като се посочват компонентите към тях. Определени са зони за които са разписани специфични изисквания за оформяне на компонентите на градската среда. При обособяването им са съобразени техните специфични самостоятелни характеристики и цялостни решения, включващи възможности за интегрирането им в градската среда.

В приложения са посочени пешеходните и търговски улици в града, с оглед възможни изключения при паркиране в имотите, цветовото фасадно оформление на сградите в жилищни комплекси, в това число оформление на номер и лого.

Проектът за наредба веднъж вече е бил оповестен на сайта на Община Бургас и на портала за обществени конслултации, като е бил предоставен 30 – дневен срок за постъпване на мнения и становища от граждани. Проектът е бил обсъждан със заинтересовани страни и постъпилите предложения и мнения са разгледани, като голяма част от тях възприети и въз основа на тях някои от нормите бяха променени. 

Коментари

Още от последните новини