Опасна мода: Млади момичета опитват да отслабнат с лекарства за диабетици

Опасна мода: Млади момичета опитват да отслабнат с лекарства за диабетици  - E-Burgas.com

Все повече млади момичета вземат лекарства за диабетици, за да отслабнат бързо. В социалните мрежи е пълно с клипове, показващи прилагане дори на инсулин.

Проблемът става все по-осезаем и в друг аспект – изчерпват се медикаменти, които са изключително важни за страдащите от диабет. Това се случва, въпреки че въпросните лекарства се продават само с рецепта.

В социалните мрежи видеата, на които се вижда как млади жени се опитват да се отърват от излишните килограми чрез лекарства, трупат все повече гледания и последователи. Вече практикуващите опасната „мода” дават и инструкции.

Моника Георгиева се занимава от 18 години с лека атлетика. Има десетки титли и медали от  държавни първенства. Сега е фитнес инструктор и треньор.

„За мен, всичко което се постига бързо, от днес за утре, е фатално за тялото. И тези нови трендове със забранени добавки и не по предписание са вредни. Те са за момента. Получаваш бърз ефект, но не и дълготраен”, казва Моника пред NOVA. 

Коментарът на медиците: използването на лекарства, предназначени за диабетици, като средство за отслабване е опасно.

„Често се наблюдава гадене, липса на апетит и повръщане. Хипогликемията е спешното състояние. При рязък срив на кръвната захар пациентът може да стигне до хипогликемична кома. Ако в този момент шофираме, например, това може да ни коства много”, казва ендокринологът д-р Ренета Гонгалова.

 

Коментари

Още от последните новини