Окончателно: Позволиха на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция

Окончателно: Позволиха на Бенчо Бенчев да се лекува в Турция - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция потвърди Определение на Районен съд – Бургас, от 27 май, с което бе разрешено на подсъдимия Бенчо Бенчев временно да напусне еднократно пределите на Република България за срок за връщане до 07 юли за преглед и консултация в болница в турската столица Истанбул.

Срещу подсъдимия Бенчев е внесен обвинителен акт, с който му е повдигнато обвинение за лично укривателство и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси. Спрямо подсъдимия в хода на досъдебното производство е била взета мярка за неотклонение „Парична гаранция" в размер на 50 000 лева, както и мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане на пределите на Република България".

Видно от материалите по делото, Бенчев Бенчев е диагностициран с тежки заболявания. Същият е бил лекуван нееднократно в болнични заведения в Турция до момента на вземането спрямо него мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната". С оглед на това, Бенчо Б. е преустановил посещенията си там.

От представената в последното съдебно заседание пред първоинстанционния съд Епикриза, се установява, че спрямо подсъдимия междувременно е било предприето лечение в Неврологичното отделение на УМБАЛ - Бургас,  като след изписването му бил насочен към допълнителни изследвания в Неврологична клиника в  Турция, които не могат да бъдат осъществени в тази болница.

Според въззивната инстанция действително е налице уважителна причина, предвид здравословното състояние на подсъдимия, на същия да бъда разрешено да напусне пределите на България с цел посещение на медицинско заведение в Турция, където, видно от материалите, са били привеждани дългогодишни изследвания и лечение в предходен момент, и където, според лекарите, следва да бъдат направени.

На следващо място, едно от престъпленията, за които е предаден на съд, е тежко по смисъла на закона, но само на това основание не може да бъде оставено без уважение искането за лечение. За обезпечаване на  участието на Бенчо Бенчев. в процеса е взета и друга мярка за процесуална принуда, а именно мярка за неотклонение „Парична гаранция". Мярката за процесуална принуда се прилага спрямо подсъдимите лица с цел гарантирне на законосъобразно и своевременно приключване на процеса, но не следва да се превръща в своеобразна санкция.

Правилно е бил и определен срок, като целесъобразно е посочена като крайна дата за завръщане на подсъдимия в България, датата, предхождаща тази, за която е насрочено следващото съдебно заседание, в което ще се извършват съдебно - следствени действия пред първоинстанционния съд.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Коментари

Още от последните новини