Окончателно: 25 г. затвор за убиеца на хубавата Мария

Окончателно: 25 г. затвор за убиеца на хубавата Мария - E-Burgas.com

menashki22-300x273

Върховният касационен съд е потвърдил 25-те години затвор на Михаил Менашки, но решението не е публикувано в списъка на делата с изключителен интерес. Бившият полицай от РУП-Несебър Михаил Менашки вече е с влязла в сила присъда, решението на ВКС е от 21 ноември, но информация за това публично не се е появила никъде, пише "24 часа".

Жестоката смърт на младата жена на 2 септември 2013 г. предизвика широк обществен отзвук.

Делото за втори път влезе във ВКС след като  на 19.03.14 г,  бе отменено първото решение на Бургаски апелативен съд  от 20.11.13 г. заради  процесуални нарушения. То бе върнато за ново разглеждане на втора инстанция в Бургас. И второто решение на апелативните магистрати бе обжалвано от всички страни и протестирано от прокуратурата.  ВКС заседава на 7 ноември и е постановило решението си в рекордно кратък срок - само 2 седмици по-късно.

 Магистратите са категорични, че убийството е предумишлено и извършено с особена жестокост.

Според тях 30-годишният Михаил е разполагал с план за извършване на убийството, устроил е засада на жертвата си, причакал я е след работа, като предварително е избрал мястото, където да я нападне.

"Налице е и квалифициращото обстоятелство „особена жестокост". Установено е, че деецът е нанесъл седем удара с ножа, които са били силни и целенасочени по уязвими области от тялото на жертвата. Четири от уврежданията са попаднали в гръдната кухина и подраменниците (пострадалата е размахвала ръце, правейки неуспешен опит да се защити). Ударът в сърдечната област е бил толкова силен, че е довел до прерязване на гръдната кост. Този удар, който се е оказал смъртоносен, е бил от такъв характер, че смъртта на жертвата е била непредотвратима", пише в решението от 21 ноември 2014 г. Жертвата е била в съзнание и е преживяла ужаса на настъпващата смърт, а начинът, по който са й нанесени ударите с ножа, очертава личността на дееца като „жесток човек", смятат върховните съдии.

Според тях няма основание нито за намаляване, нито за увеличаване на присъдата. Той трябва да прекара зад решетките 25 години, като и да плати 150 хил. лв. кръвнина на бащата на Мария - Максим Златанов. Толкова присъди и апелативният съд. Бившият полицай и защитата му настояваха за по-леко наказание, според тях не можело да става дума за предумисъл, нито пък за особена жестокост.

Докато делото се гледаше в Бургас, Менашки се представляваше от адвокатите Станко Кралев и Росен Кожухаров. Пред ВКС той се е отказал от тях и си е избрал софийски защитник.

Постановената на 21 ноември присъда е окончателна.

Коментари

Още от последните новини