Ограничават засаждането на лозя с нов закон

Ограничават засаждането на лозя с нов закон  - E-Burgas.com
снимка: agronovinite.com

Определят се 5 географски региона и 7 вида плодови ракии

Засаждането на нови лозови масиви ще бъде ограничено и ще бъде строго контролирано. Това предвижда новият Закон за виното и спиртните напитки, подготвен от Министерския съвет и публикуван за обществено обсъждане.

Документът трябва да отрази новата система на Европейския съюз за обща организация на пазарите на селскостопански продукти, пише в мотивите към законопроекта. Целта е да се ограничи нарастването на броя на новите лозя чрез предпазен механизъм, така че да се запази качеството на вината, произведени в ЕС. Според новите изисквания всяка година ще се дават разрешения за нови насаждения само до 1% на сто от наличните площи през предходната година. Периодът на действие на разрешителния режим за лозови насаждения в общността е в сила от началото на тази година и ще важи до края на 2030 г.

Разрешителните ще се дават от Изпълнителната агенция по лозата и виното, която ще контролира процеса и организацията. Тя ще следи и за това дали са изпълнени издадените разрешения в съответния срок и дали са спазени размерите на определените площи. При нарушение на срока, за който е издаден лицензът за нови насаждения, глобите са от 100 до 1000 лв. за физическите лица и от 1000 до 10 хил. лв. имуществена санкция за фирми и еднолични търговци. Разрешенията са както за засаждане, така и за презасаждане, което обаче ще се прави в рамките на старите площи. За да се следи дали всички изисквания се спазват, се предвижда да се поддържа лозарски регистър.

Коментари

Още от последните новини