Огнищата на птичи грип са вече 59

Огнищата на птичи грип са вече 59 - E-Burgas.com

Към днешна дата огнищата на птичи грип в България са общо 59 като болестта е засегнала предимно ферми с патици. Това съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик радио земеделският министър в оставка Десислава Танева. Общо засегнатите птици са около 430 хил. като повечето вече са унищожени. До момента Българската агенция по безопасност на храните е похарчила 1 млн. лв. за мерки за справяне с болестта. Отделно от тази сума от бюджета собствениците на засегнатите животни ще получат обезщетение. По оценки на министерството общо 5-6 млн. лв. ще струва на бюджета овладяването на заразата.
В отговор на въпрос Танева обясни, че обезщетението ще е такова, че фермерите да могат да възстановят бизнеса си. Тя вижда това за възможно в края на пролетта. Причината е, че за да може да се започне отново отглеждане на птици трябва да е минал месец след дезинфекцията на дадено стопанство и ако в това време на определена дистанция от него не е имало регистриран нов случай на болестта.
Според министъра причината за възникването на заболяването са "компрометирани" мерки за биосигурност в съответните ферми, което в общия случай означавало лоша хигиена, която допринасяла за това бавно да се ограничи болестта.

Засегнати са предимно патици заради бума на отглеждането им през последните години, обясни тя. Причината е, че много стопани изнасят патешки дроб в Западна Европа.

В Западна Европа в момента има общо 800 огнища на птичия грип предимно във ферми във Франция, Германия, Унгария.

В понеделник в България ще дойде комисия от Брюксел, която да оцени взетите от българските власти мерки за болестта. От нейните оценки ще зависи какъв процент от средствата за обезщетяване на стопаните ще бъде възстановен на националния бюджет. Според Танева обикновено Европейската комисия покривала около 75% от разходите.

Министър припомни, че заболяването не е опасно за хората.

Коментари

Още от последните новини