Огнеборци апелират за спазване на противопожарни правила през зимния сезон

Огнеборци апелират за спазване на противопожарни правила през зимния сезон - E-Burgas.com

С настъпването на отоплителния сезон пожарната опасност в жилищните, обществените и промишлените сгради и помещения рязко се увеличава, предупреждават от „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Опасността от пожари е предизвикана от използването на различни по вид отоплителни и нагревателни уреди, съоръжения и инсталации. Голяма част от тях се въвеждат в експлоатация без да са предварително проверени и обезопасени. Все по-често се наблюдава складирането на твърди и течни горива в сутерени, гаражи, стълбищни клетки и други места, които не са пожарообезопасени.
В употреба влизат и много електрически отоплителни и нагревателни уреди без да се извърши проверка на ел. инсталацията дали е съобразена за такава мощност.
Не са редки случаите на ползване на самоделни уреди и прибори за отопление. Всичко това води до повишаване опасността от пожари и аварии, предупреждават огнеборците и апелират да се спазват противопожарните правила.
От РСПБЗН- Приморско, призовават да се спазват следните правила:

1. За отопление да се използват само изправни и стандартни уреди и съоръжения.
2. Да не се оставят отоплителни уреди включени без контрол, а след приключване на работното време да се изключат и обезопасят.
3. При горим под отоплителните прибори да се поставят на негорима подложка.
4. Отоплителните уреди с твърдо гориво да бъдат включени в стандартни комини и да отстоят от горими материали на 80 см., а димоотводните тръби на 50 см.
5. Печките с твърдо гориво да не се разпалват с леснозапалими и горими течности, като два часа преди приключване на работното време не се зареждат с гориво.
6. За печки с течно гориво да се използва само дизелово гориво, като се зареждат и палят в студено състояние.
7. Почистването на комините от сажди да се извърши в началото на отоплителния сезон и при необходимост като се вземат мерки за ПБ.
8. Не се допуска използването на вентилационните канали като димоотводи.
9. Горимите конструкции трябва да отстоят най-малко на 0,1 м. от телата на комините.
10. Електрическите печки да се поставят на 0,5 м. отпред и 0,15 м. отзад от горими материали.
11. Не се допуска претоварване на ел. инсталацията и подсилване на ел. предпазителите.
12. Акумулиращите печки да са захранени от самостоятелен токов кръг през автоматичен предпазител и да не се поставят върху тях горими материали.
13. Допуска се локално отопление с газови печки при осигурена естествена вентилация.
14. Бутилките за пропан бутан да се съхраняват и използват в сухи и проветриви помещения разположени над нивото на околния терен.
15. Газовия отоплителен прибор да е с изправна термоелектрическа защита т.е. да се спира подаването на газ при загасване на пламъка.

При възникнала ситуация, представляваща опасност за здравето или имуществото, веднага да се подава сигнал на телефон 112, за да могат дежурните екипи да пристигнат възможно най-бързо.

Коментари

Още от последните новини