Официално : Хората с антитела ще получават зелени сертификати

Официално : Хората с антитела ще получават зелени сертификати - E-Burgas.com

Хората с антитела ще получават зелени сертификати. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг във вторник. Новата мярка ще влезе в сила от четвъртък. Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Документът ще е валиден 90 дни и ще важи единствено на територията на нашата страна. Няма да се зачита за пътувания в чужбина. 

Лабораторията, в която е направен тестът за антитела, трябва да изпрати резултата към системата. След това лицето ще може да получи своето удостоверение от his.bg, както се добиват и всички останали сертификати.

„Зеленият сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, е 150 на BAU на ml", каза д-р Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова заяви, че няма конретни фиксирани тестове за антитела. 

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите", обясни тя. 

На брифинга стана ясно още, че няма да се въвежда изискване членовете на секционните избирателни комисии да са със зелени сертификати за вота в неделя. Няма да има и задължително тестване. От МЗ все пак са готови да предоставят тестове, за да могат желаещите да се изследват на собствена воля.

Коментари

Още от последните новини