Одобряват актуализирана карта на шума в Бургас

Одобряват актуализирана карта на шума в Бургас  - E-Burgas.com

Скоро ще стане ясно дали предприетите мерки за намаляване на шума в града дават резултат

Общински съвет ще одобри ктуализирана Стратегическа карта за шума в околната среда на Агломерация Бургас на следващото си заседание в края на месец септември. Докладната записка е входирана от зам. кмета Руска Бояджиева. Картата е изработена в изпълнение на изискванията на чл.4 и чл.5, ал.1 на Закона за защита от шума в околната среда /ЗЗШОС/.

Актуализираната шумова карта отразява състоянието на акустичната среда в Бургас, включително показва ефективността на предприетите до момента мерки за ограничаване и намаляване на шума на територията на агломерация Бургас.

Картата ще подпомогне по-доброто акустично планиране чрез последващото задължително актуализиране на Плана за действие с оглед предотвратяване и намаляване на шума в околната среда, най-вече в случаи, при които превишаването на стойностите на даден показател за шум може да предизвика вредно въздействие върху здравето на хората, както и за запазване стойностите на показателите за шума в околната среда в районите, в които стойностите не са надвишени. Актуалната информация за състоянието на шумовото натоварване върху територията на агломерация Бургас ще осигури възможността за планиране и развитие на тихите зони и жилищните комплекси за пребиваване, отдих и почивка.

Крайната цел, която ще бъде постигната е създаване на здравословни условия на живот на гражданите и опазване на околната среда, чрез разработването и прилагането на интегриран подход и мерки за избягване, предотвратяване или намаляване на шума.

Преди да стигне до Общински съвет картата ще бъде разгледана от четири комисии. 

Коментари

Още от последните новини