Одобриха защитата на мановия мед от Странджа

Одобриха защитата на мановия мед от Странджа  - E-Burgas.com

Българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви одобрението на Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия на кандидатурата за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход, съобщиха от ЕК.

Тя съобщи добрата новина при откриването на Световен симпозиум по мановия мед: 10 години по-късно, който се провежда в Царево. Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година. "Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара.

"Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали пчелари, с които заедно работим уникалният продукт Странджански манов мед да се превърне в още една емблема на България", заяви комисар Габриел.

Тя приветства организаторите на Световния симпозиум по мановия мед от Сдружение „Страджански манов мед“ с председател Манол Тодоров, община Царево, кмета Георги Лапчев и Фондация "Златен мед" за положените усилия за организирането на мащабното събитие, чийто домакин след 10 години отново е Царево. Мария Габриел поздрави и българската пчеларска общност, подчертавайки добрата съвместна работа през годините. "С българските пчелари заедно показваме години наред на цяла Европа, че можем да бъдем смели в отстояването на каузата за по-достойно място на пчеларския сектор. Корените на моята подкрепа за каузата е силната ми вяра в пчеларите. Ангажиментът ми остава същия и сега, като комисар по цифровата икономика и общество, и съм мотивирана новите подходи и инструменти в ресора ми да бъдат в служба за запазване на здравето на пчелите и на труда на пчеларите", каза още при откриването на симпозиума Мария Габриел.

Видовете защита на продуктите в ЕС са "Защитено наименование за произход", "Защитено географско указание" и "Храна с традиционно специфичен характер". В категорията "Защитено географско указание" имаме регистрирани два продукта - българското розово масло и горнооряховският суджук. В категорията "Храна с традиционно специфичен характер" са регистрирани 5 продукта - филе "Елена", луканка "Панагюрска", "Кайсерован врат Тракия", роле "Трапезица", "Пастърма говежда". България все още няма регистриран продукт в "Защитено наименование за произход", но до няколко месеца очакваме положителен отговор относно странджанския манов мед. Българското кисело мляко например не е вписано в Европейския регистър за "Защитено географско указание". В момента освен България Япония и Финландия имат права да произвеждат българско кисело мляко.

Процедурата е дълга за регистрации на такива продукти с контролирано качество, като проверки се правят не само от БАБХ, но и от международни организации, с които производителите сключват договор.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Одобриха защитата на мановия мед от Странджа  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Одобриха защитата на мановия мед от Странджа  - E-Burgas.com

Африка