Очаква ни поредица от топли дни

Очаква ни поредица от топли дни  - E-Burgas.com

Валежите, започнали в петък, ще спират от запад на изток, а облачността ще се разкъсва. В най-топлата част на денонощието температурите ще са в интервала от 7 до 12 градуса. Най-топло – в Северозападна България, в централните райони на Южна България и по долината на река Струма.

В планините на Западна и Централна България ще превалява сняг в незначителни количества, но в хода на деня валежите ще спират. Времето обаче ще е студено с температури от минус 5 градуса по високите части до стойности около нулата в ниското и по курортите. Заради колебанията в температурите и снеготопенето има опасност от лавини, по-значителна в Рила и Витоша.

Северозападната част на Европа посреща циклона „Денис”. Областта с ниско атмосферно налягане е обширна, с няколко ядра, а свързаната с нея облачна система се простира на територия, колкото континента, показват последните сателитни изображения. Очаква се налягането в ядрото, което носи името „Денис” да падне до рекордни стойности, което е предпоставка за ураганни ветрове по Атлантическия бряг и огромни вълни. В сила са и предупреждения за проливни валежи с опасност от наводнения. В Исландия, която е на пътя на „Денис” вече измериха пориви на вятъра със скорост над 250 километра в час.

На изток, на Балканите, в неделя и в началото на следващата седмица времето ще се определя от зона с високо атмосферно налягане. Дните ще са без валежи, температурите постепенно ще се повишават до нетипични за сезона стойности в понеделник и вторник – около и над 15 градуса. Неделя и понеделник ще са тихи, със слаб вятър. Нахлуването на по-топъл въздух ще създаде условия за понижена видимост в часовете преди обяд. Пролетното време ще секне в средата на седмицата с пореден средиземноморски циклон с валежи от дъжд и сняг.

Галерия
Коментари

Още от последните новини