Очаква се главният прокурор официално да поиска отстраняването на Борислав Сарафов

Очаква се главният прокурор официално да поиска отстраняването на Борислав Сарафов - E-Burgas.com

Атаките и контраатаките в съдебната система продължават. Днес се очаква главният прокурор Иван Гешев официално да поиска отстраняването на неговия заместник и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Сагата се изостри, след като шестима прокурори поискаха предсрочното освобождаване на обвинител номер едно. Иван Гешев демонстративно скъса своята оставка и отвърна на удара като намеси имена на водещи партии и политици. Чуха се обвинения за натиск и опити за потулване на съдебни дела. Бяха назовани имената на Бойко Борисов и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.


Независимо, че е изтекъл мандата на ВСС, членовете му могат да обсъдят и решат за освобождаването на главния прокурор и започване на процедура за следващ главен прокурор. Подобни скандали за задкулисието в съдебната власт приключват тихо, кротко, без разследване. Досега главният прокурор Иван Гешев винаги е имал подкрепа от прокуратурата. Двама членове, които избраха главния прокурор впоследствие станаха негови заместници – Даниела Машева от прокурорската квота и Пламена Цветанова, която бе член на ВСС от квотата на ДПС.

Коментари

Още от последните новини