Очаква се добра реколта от грозде и качествени вина

Очаква се добра реколта от грозде и качествени вина - E-Burgas.com

Очаква се реколтата от грозде да е в рамките на миналогодишната - около 200 хил. тона. В момента активно се берат белите сортове, при червените активната кампания предстои.
Това казва пред "Стандарт" Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.

На места в Южна България, където е имало градушки и засушаване, е възможно реколтата да е с 20-25% по-ниска, допълва той.

Очакването е гроздето да е с добра захарност и да се произведат качествени вина.

Качеството на тазгодишната реколта е много добро, потвърждава и Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, цитиран от Агенция "Фокус". Според него на места заради по-малкото валежи и липсата на системи за напояване може да има проблем с ниската маса - тоест да има добра захарност, но малко сок. Това сваля и добивите спрямо предходни реколти с около 40%.

Според Радослав Радев и тази година съществува феноменът "микробусен гроздобер". С него се захранвал сивият сектор. Рядко става дума за купуване на грозде за производство на вино и ракия за семейна консумация. Той напомня, че по закон всеки килограм превозвано грозде трябва да пътува със съответния сертификат. "И това не е трудно да се проследи, но обикновено не се случва", допълва той.

Красимир Коев препоръчва потребителите да купуват вино само от търговските обекти. "Не трябва да се спира по пътища, по багажници, по паркинги, където вината са произведени при незнайно какви условия. Има достатъчно евтини и качествени български вина в магазините. Гарантирано е, че там всичко е проверено", посочва той.

Коментари

Още от последните новини