Обявен е "жълт код" за обилни валежи и гръмотевици за 17 области

Обявен е

Жълт код за обилни валежи, придружени с гръмотевици, е обявен за 17 области от страната в днешния ден, а в 5 - оранжев, предупреждава сайтът на НИМХ. В областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, където е предупреждението за най-силни валежи, се очаква да паднат между 30 и 50 литра на квадратен метър, в тези области ще има условия и за градушки. Само по морето кодът е зелен - време без опасни явления.

Според прогнозата за времето преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, а над западните райони облачността ще е значителна.

Около и след обяд ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°.

По Черноморието преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са от 25° до 29°. Температурата на морската вода е от 23-25°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините около и след обяд ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 13°.

 

Коментари

Още от последните новини