Обучават бургазлии как да отглеждат заедно риби и растения за храна

Обучават бургазлии как да отглеждат заедно риби и растения за храна - E-Burgas.com
invictusafrica.net

В Бургас се разработва обучителна програма за аквапоника - система за едновременно отглеждане на риба и растения, която ще бъде предоставена безплатно онлайн. Аквапоник инсталациите могат да захранват със свежа продукция едно семейство или да се развиват в индустриален мащаб. На 9 септември, от 14:00 ч., в Екопарк за биоразнообразие и алтернативен туризъм "Вая" ще бъде демонстрирана аквапонична инсталация за домашно ползване, изработена с лесно достъпни материали.

През последните 10 години аквапониката придоби световно признание, защото се доказва като надежден и устойчив метод за отглеждане на храна. Тя привлича все повече интерес и у нас. Аквапониката е иновативна, устойчива, високопроизводителна технология, която съчетава производство на аквакултури (в рециркулационна система) с биологично отглеждане на растения. Пример е за контролирано екологично земеделие с идеална среда за отглеждане. Позволява целогодишно производство на разнообразни култури, спрямо сезона и потребностите, в близост до потребителя.

При аквапониката се използва едва 1/6 от водата, изразходвана при традиционното земеделие, и се произвежда 8 пъти повече храна на декар. Не се използват пестициди, хербициди или химически торове, а производството е целогодишно, в разнообразни местоположения и при всякакви условия.

От 6 до 10 септември в Бургас се провежда обучение на обучители, обхващащо всички аспекти на аквапониката. 

Курсът е част от системата за обучение по аквапоника, разработвана в комуникация между специалисти от пет държави - България, Гърция, Румъния, Турция и Кипър.

Коментари