Общинското радио вече няма да звучи по кабела

Общинското радио вече няма да звучи по кабела  - E-Burgas.com

Продължава ефирното излъчване на 24-часова програма с наименование „Гласът на Бургас“
 

Общинско радио Бургас ще прекрати услугата кабелно разпространение от следващия месец. Неговото ефирно излъчване обаче ще продължи на честота 98,3 МНz с 24-часова програма с наименование „Гласът на Бургас“. Докладна записка за това вече е внесена от кметът Димитър Николов, а гласуването и е само форманост. 

Поддържането на кабелна радиофикационна мрежа е неефективна, остаряла, скъпа и в нашите условия - невъзможна за осъществяване дейност. Тя изисква поддръжка на специализирана техника, произведена преди десетилетия, за която вече не се намират резервни части. Заради обективната невъзможност да се осъществява дейността на кабелно общинско радио, но в същото време, за да не се закрие първото бургаско радио,  през 2011 г. Община  Бургас кандидатства пред Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Съвета за електронни медии (СЕМ) за издаване на лицензия за        24 часова ефирна радиочестота.          

През април 2015 г. беше прекратена техническата поддръжка на радиофикацията, поради многобройни неотстраними повреди в кабелната мрежа, произтичащи основно от спряното производство на използваните материали за ремонт и законовата забрана в Закона за устройство на територията (ЗУТ) за поддържане на въздушна кабелна мрежа в градове с високо строителство. След констатиране на невъзможността за гарантиране предоставянето на качествена услуга на абонатите, от 2012 г. беше прекратено събирането на абонаментни такси за радиофикация. Въпреки проблемите, Община Бургас разпространяваше безплатно кабелната програма на Общинско радио Бургас навсякъде, където имаше действаща подземна кабелна мрежа (частично оцеляла в ЦГЧ, ж.к. „Изгрев“ и ж.к. “Славейков“), зачитайки желанието на дългогодишните ползватели на радиоточки. В края на август 2017 г.  кабелната връзка между сградата на Младежки културен център, откъдето се подава сигнала на Общинско радио Бургас и сградата на Радиотранслационния възел (РТВ), в която е локализирана транслиращата сигнала апаратура, беше невъзстановимо прекъсната.       

Коментари

Още от последните новини