Общината ще строи сграда върху пазар "Велека", търговците побесняха

Общината ще строи сграда върху пазар

Наемателите съзряха обслужване на частни интереси, искат гаранция за бизнеса си

Жители на комплекс „Изгрев” и наематели на обекти в общински пазар в комплекса стартираха подписка в защитна на пазар "Велека". Подписите се събират във връзка с инвестиционното намерение на община Бургас за изграждане на административна сграда със смесено предназначение на терена на пазара. Уведомлението е станало устно от страна на управителя на общинското дружество „Бургаски пазари” ЕООД Живко Панайотов.

Наемателите на търговските обекти напомнят, че имат сключени тригодишни договори за за наем за сергии и павилиони, попадащи в обхвата на сегашният пазар. Повечето от тях са наели и по двама продавачи за обект, а самите помоещения са оборудвани с хладилни камери, хладилни витрини, ледогенаротори, аспирации, превозна техника с цел предлагане на качествена услуга. Според наемателите бъдещото строителство върху терена ще доведе до практическата невъзможност да се изпълняват договорите и да се извършва търговията на пазара, а това означава да бъдат прекратени трудовите договори с наетия персонал. 

Търговците са притеснени, че ще бъдат силно затруднени да извършат дейността си, поради строителството на сградата. В същото време те ще трябва да плащат наем по сключените договори, въпреки че нямат никакви приходи. Те настояват още настояват да бъдат обезщетени за пропуснатите ползи и претърпяните загуби от спряната търговска дейност. 

Наемателите искат уверение от страна на общината, че в бъдещата сграда ще бъдат предвидени достатъчно на брой, по площ и предназначение търговски обекти, в които ще можем да извършваме търговската си дейност

"Пазарът в комплекс „Изгрев” е традиционно място за общуване. Познато на много граждани, които го посещават редовно. Той е станал част от традициите на квартала. Построяването на поредната сграда върху площта му, само ще доведе до презастрояването на района и ще премахне едно от кварталните средища. Вместо оживен и модерен пазар ще имаме поредния „търговски център с клетки за търговци. Напомняме, че пазарът е основно реконструиран през 2005 год. и оттогава ние работим в този район и създаваме трайна клиентела. Станали сме част от бита на квартала. При нас се предлагат екологично чисти пресни храни.” пише още в писмото към подписката. 

Търговците също така изразяват своето съмнение, че  премахване на действащия общински пазар е свързано и с намеренията на частен инвеститор да открие в непосредствена близост свой конкурентен магазин за храни. 

Писмото е входирано в Общински съвет - Бургас и предстои да бъде разгледано от постоянната комисия по "Общинска собственост и инвестиционна политика". 

Днес от общинското дружество „Бургаски пазари” ЕООД отрекоха информацията с официално писмо

Коментари

Още от последните новини