Красимир Стойчев, зам.-кмет: Общината няма кредити, имаме финансови инструменти

Красимир Стойчев, зам.-кмет: Общината няма кредити, имаме финансови инструменти - E-Burgas.com

„Ще приключим мандата с една хубава новина“, заяви зам.-кметът по финанси в община Бургас Красимир Стойчев на днешната сесия на Обс. Той заяви, че общината си погасява всички дългове в срок. „Искам да ви кажа, че община Бургас няма кредити по смисъла на кредитите, които знаем. Абсолютно всички инвестиционни кредити са изплатени. В такива случаи в банката искат ипотека и 20% обезпечение, и от това понятие община Бургас няма кредити“, отговори Стойчев.

Той обясни, че все пак администрацията има задължения, които са редовно обслужвани в срок, но това били по-скоро финансови инструменти. „Ако един проект, например, е 10 млн лева държавата знае, че много от общините нямат възможност сами да го реализират, така едната част я дава държавата безвъзмездно, като ги нарича гарант, а другата част са пари, които общините трябва да върнат. Това не мога да го нарека кредит“, добави финансовият зам.-кмет.

От отговора към Табаков от страна на общината става ясно, че погасените главници от началото на мандата до момента са 24 млн лв.

Коментари

Още от последните новини