Община Малко Търново продава на търг стари възрожденски къщи

Община Малко Търново продава на търг стари възрожденски къщи - E-Burgas.com

Община Малко Търново обяви за продажба две стари възрожденски къщи в града. Те ще бъдат продадени на търг в началото на следващия месец. Тогава се очаква имотите да се сдобият с частен собственик, а в бюджета на общината да влязат свежи средства. Двете къщи са със стартова цена от около 40  хил. лв., но тя може сериозно да набъбне при наддаването. 

Старата Дякова къща е построена в края на XIX век от типа на късновъзрожденската черноморска къща - салонна, симетрична. Сградата е на два етажа с извита вътрешна стълба. Първият етаж е от измазана каменна зидария, а ъглите са оформени с квадратни камъни. Вторият етаж е с дъсчена обшивка, ъглите са обрамчени с дървени колонки. Конструкцията е масивна, типична за периода на изграждане, гредоред. Таваните са с характерната за времето си ламперия.

Къщата е реставрирана през 1985 г. от НИПК и е паметник на културата от местно значение.

Сградата е със застроена площ 127 кв. м. и е построена в имот с площ от 878 кв. м. и се намира в центъра на града.

Търгът ще проведе на 03.12.2020 г. от 10,00 часа при начална цена 39056 лв.

Къщата на Дико Русев Махони е била закупена от общината през 1984 г. за нуждите на Детската асамблея „Знаме на мира". През 1990 г. сградата е съборена до основи и изградена наново от НИПК.

При строителството е възстановен типа на късновъзрожденската черноморска къща. Сградата е масивна, първия етаж е от измазана каменна зидария, а вторият е обшит с дървена ламперия.

Вътре стените и таваните са обшити с дървена ламперия, вътрешната стълба е също дървена.

Сградата е със застроена площ 93 кв. м. и е построена в имот с площ от 222 кв. м. и се намира в близост до центъра на града.

Търгът ще проведе на 03.12.2020 г. от 14.00 часа при начална цена 39056 лв

Коментари

Още от последните новини