Община Бургас тегли спешен кредит от 800 хил. лв. заради "Бургасбус"

Община Бургас тегли спешен кредит от 800 хил. лв. заради

Средствата ще бъдат използвани за погасяване на текущи и бъдещи задължения на дружеството

Община Бургас ще изтегли банков кредит в размер на 800 хил. лв., с които да бъдат погасени текущи и бъдещи задължения на общинския превозвач “Бургасбус”. Това ще стане с разрешение на Общински съвет, който ще заседава идния вторник. Докладната относно кредита бе внесена извънредно от председателя на местния парламент Константин Луков едва вчера.

Кредитът ще се изтегли по настояване на управителя на „Бургасбус“ Петко Драгнев. С парите ще бъде платено допълнителното оборудване на автобуси и тролеи, като в момента общинския превозвач не разполага с необходимите за това средства. В същото време “Бургабус” е задлъжналя към доставчици, тъй като се оказва, че приходите са по-малко от предварителните разчети.

Бъдещото оборудване включва бордови компютри, валидатори, информационна система и видеонаблюдение за новодоставените 22 тролейбуса „Шкода”, 7  автобуса  „Соларис Урбино Метростайл” и 11 микробуса и ще осигури възможност за пътуване с една електронна карта в цялата градска мрежа. За окончателно плащане на заявеното бордово оборудване е необходимо осигуряване на финансиране в размер на 600 хил. лв. С останалите 200 хил. лв. трябва д бъдат заплатени задълженията към доставчиците. 

Очаква се докладната записка да предизвика бурна реакция от страна на опозицията. 
 

Коментари