Община Бургас стартира нова образователна програма – ученици четат приказки в детските градини

Община Бургас стартира нова образователна програма – ученици четат приказки в детските градини - E-Burgas.com

Община Бургас стартира това лято нова образователна програма - „Прочети ми приказка“. Тя е насочена към малчуганите в детските градини, като целта е те да слушат повече български текстове, което да обогати техния речников запас от пасивни и активни думи още в най-ранна възраст, сподели кметът Димитър Николов.

Произведенията, които ще се четат, ще бъдат осигурени от детските градини и ще бъдат съобразени с учебната програма за съответната възрастова група. Те ще бъдат четени на открито, в двора на детското заведение, в часовете 09.30-10.00 и от 16.30-17.00 часа.

Програмата предвижда приказките да бъдат четени от ученици-доброволци от 7 до 12 клас /13-18 г./, под ръководството на учители от съответната детска градина. Всеки ученик, който заяви желание да се включи в програмата, ще може да избере кога и в коя детска градина иска да чете приказки. Учениците-доброволци, ще получават точки за всеки час, в който са участвали в програмата, като в зависимост от броя на събраните точки, ще получат ваучери за закупуване на книги или учебници.

Учениците, които желаят да се включат в най-новата програма на Община Бургас, могат да го направят, след като попълнят следния регистрационен формуляр: https://forms.gle/fjpxJxwpu3FAiL1P9

Когато в дадена детска градина няма доброволци ученици, приказките ще се четат от учителите или стажант-учителите.

С програмата се цели провокиране на детския интерес към приказките, изграждане на умения на децата в предучилищна възраст за активно слушане и съпреживяване, както и развиване на въображението и емоционалната интелигентност.

Коментари