Община Бургас ще стимулира гражданите за изхвърлят разделно

Община Бургас ще стимулира гражданите за изхвърлят разделно - E-Burgas.com

235 хил. лв. са влезли в хазната през 2017 година от рециклиране на отпадъци

Община Бургас разработва въвеждане на точкова система за разделно предадени отпадъци в Мобилните центрове. Това съобщи за e-Burgas.com зам. кмет по Европейски политики, околна среда Руска Бояджиева. Идеята е срещу събраните точки гражданите ще получават различни бонуси, които на този етап още се уточняват. 

Според Руска Бояджиева мобилните центрове се ползват много активно от гражданите. В тях могат да бъдат предавани повече от 15 вида различни отпадъци, генерирани в домакинствата, в т.ч. различни пластмаси, хартия и картон, черни и цветни метали, стъкло, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, батерии и акумулатори, тонер касети, опасни отпадъци, лекарства с изтекъл срок на годност, пържилни мазнини и др.

"Считаме, че след въвеждане на системата от бонуси за разделно предадени количества отпадъци ползването на центровете ще се повиши още повече." заяви Руска Бояджиева. 

По този начин печелят гражданите, общината и природата. Така например разделно събраните отпадъци от подземните контейнери отиват за допълнителна обработка на сепариращата инсталация на регионалното депо. Събраната пластмаса, метал, хартия и стъкло се продават на търг. На проведени търгове през 2017 г. са продадени сепарирани материали на стойност 235 000 лв.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Община Бургас ще стимулира гражданите за изхвърлят разделно - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Община Бургас ще стимулира гражданите за изхвърлят разделно - E-Burgas.com

Африка