Обновяват пет българскио манастира с европари

Обновяват пет българскио манастира с европари  - E-Burgas.com
Снимка: bachkovskimanastir.com

Пет от най-старите ни манастири, обявени за паметници на културата – Бачковският, Троянският, Кремиковският, Килифаревският и Плаковският, както и три църкви, се очаква да бъдат реставрирани с европейски средства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ремонт на сгради, облагородяване на района и туристически център се предвижда да бъдат направени във втория по големина български манастир - „Успение Богородично" край Бачково. Той кандидатства за европейско финансиране с проект „Бачковски – Православна Света Обител и духовна поклонническа дестинация" на стойност малко над 1,2 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Така ще бъдат създадени нови възможности за поклоннически туризъм в един от най-обичаните и посещавани български манастири.

В процес на разглеждане е проектът на още един забележителен паметник на културата от национално значение – Троянския манастир „Успение Богородично". Там е необходимо да бъдат извършени реставрационно-консервационни и ремонтни работи на западното крило на манастирския комплекс и основната църква в него. Възможностите за развитие на мястото са големи, затова към проекта ще бъде добавена и концепция за туристически продукт. Троянският манастир „Успение Богородично" е не само най-големият старопланински манастир, но и трето по големина духовно средище в България. Основан е в началото на 17 в. от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Коментари

Още от последните новини