Обновяват фасадата на една от най-красивите сгради в Бургас

Обновяват фасадата на една от най-красивите сгради в Бургас  - E-Burgas.com

Фасадата на една от най-красивите сгради в Бургас ще бъде напълно обновена през следващите месеци. Става дума за сградата на Регионална митническа дирекция и Митница Бургас, която е със статут на национален паметник на културата.

Обществената поръчка за ремонт на фасадата бе обявена в началото на миналата година, след като на много места имаше падаща мазилка. Поради тази причина през последните месеци движението около нея бе ограничено с цел безопасността на пешеходците. 

За последно сградата на Митницата в Бургас бе ремонтирана през 2005 година, когато бяха инвестирали 4,5 млн. лв. за пълен вътрешен и външен ремонт. 

Според исторически хроники, първата митница в Бургас след Освобождението се е намирала в зоната на "Пристанище Център" на самия морски бряг.

През 1884 г. българското правителство взема решение за построяване на модерни за времето си пристанища в Бургас и Варна. Това решение включва и изграждането на сегашните митнически сгради в двата морски града. Изграждането на бургаското пристанище и на административната сграда, в която се намират днес Регионална митническа дирекция и Митница Бургас, отнема десетилетия и е струвало на държавата 6 742 300 тогавашни златни лева.

Галерия
Коментари

Още от последните новини