Обмислят ваксинирането на деца против Covid-19 у нас

Обмислят ваксинирането на деца против Covid-19 у нас - E-Burgas.com

Започва пета фаза на ваксиниране в България. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от "Дарик". Тя включва хората, лишени от свобода в затворите, хората, които пребивават в бежански центрове, ще се ваксинират чрез подвижни кабинети и хората, които са по-трудно достъпни.

Ваксината на Pfizer/BioNTech, а по-късно и на Moderna вероятно ще започнат да се прилагат на деца над 12 години, а в момента текат клинични изпитания и за деца над 6 години. Това обяви още Кунчев. Според него, през следващите два или три месеца това ще стане факт.

Ваксинацията ще се провежда по три начина: При общопрактикуващите лекари, чрез онлайн платформата за записване и в "зелените коридори" за имунизиране. 

Ваксините ще бъдат повече от желаещите в цяла Европа. Засега тенденцията у нас е все още към спад. Надявам се летният сезон да е един по-светъл период. Възникването на нови щамове и варианти не може да бъде предвидено, както и каква ще бъде ситуацията на есен. Държавите трябва да имат готовност. ЕК отсега договаря огромни количества дози от ваксините за 2022 и 2023 г.

Коментари

Още от последните новини