Обмислят създаване на туристическа полиция

Обмислят създаване на туристическа полиция - E-Burgas.com

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че ведомството обмисля създаването на туристическа полиция и инспекторат за контрол на дейностите, свързани със Закона за туризма.

На първо време туристическата полиция ще работи по националните курорти, обясни Ангелкова, цитирана от БТА. Днес тя проведе първата си работна среща с представителите на туристическия бизнес.

Ангелкова съобщи, че юристите на министерството обмислят да бъде прекратена поръчката за единната система за туристическа информация и свързването на регистрите на хотелите в НАП и МВР. По думите й идеята била, за да не се губи време, търгът да бъде спрян и обявен десет дни след това, като рпез това време се "изчистят" елементите в техническото задание и те се съгласуват с Агенцията за електронно управление. Заради пропуски в техническото задание на поръчката има освободени служители на ведосмтвото, съобщи Ангелкова.

Една от първите теми, които ще бъдат обсъдени в Съвета по законодателство към министъра на туризма, е създаването на Център за квалификация и преквалификация на изпълнителски кадри за бранша, каза още Ангелкова.

Сред другите първостепенни задачи на ведомството са темата за незаконните преместваеми обекти в националните курорти, както и за статута на тези курорти. Министърът изцяло подкрепи предложението на бизнеса да се намери вариант за регулация на апарт хотелите, апартаментите за гости и апарт комплексите, където, по думите ѝ, е най-големият дял от сивата икономика. Заедно с финансовия министър ще се търси механизъм, който да може да функционира по отношение на тези обекти клас "Б", защото ще е нужна промяна на необходимите закони, обясни Ангелкова.

Ще се сформира и сформира и координационен механизъм или звено, свързано със сезонната заетост. Предвижда се и да има съвети към министъра на туризма и тематични работни групи към Националния съвет по туризъм, на които ще се обсъждат идеите на бизнеса.

Коментари

Още от последните новини