Обезвредиха мини от Първата световна война в Несебърския залив

Обезвредиха мини от Първата световна война в Несебърския залив - E-Burgas.com

По време на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020” бяха открити пет бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“ Мините от времето на Първата  световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

Мините  тип  „EMA“  са  котвени,  контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница. Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

За осигуряване на безопасността, районът в който са открити морските мини беше изолиран за корабоплаване и подводни дейности, съобщават от пресцентъра на ВМС.

От 6 ноември до 18 ноември 2020г. бяха проведени противоминни действия в Несебърския залив за унищожаване на мините. За техен координатор и ръководител на взривните дейности беше назначен капитан III ранг Илия Стойчев – началник на центъра за подготовка на водолази и бордни спасители.

В противоминни действия учасваха минен ловец „Цибър“ водолазните катери „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и „Форос“, водолазните групи за извършване на обследване, откриване, маркиране и подривявяне на открити морски мини от Пункт за базиране Варна и Пункт за базиране Бургас, както и водолазната група на минен ловец „Цибър“.

На 6 ноември водолазната група на минен ловец „Цибър“ унищожи 1 мина тип „ЕМА“. На 16 ноември  водолазният катер „Форос“ и групата от Пункт за базиране Бургас  унищожи 1 мина тип „ЕМА“. На 17 ноември водолазният катер „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ и групата от Пункт за базиране Варна унищожи 2 мини тип „ЕМА“. На 18 ноември минен ловец „Цибър“ и водолазният катер „Капитан II ранг Никола Фурнаджиев“ унищожиха последните две мини една тип „ЕМА“ и една тип „EMC“.

 

Действията на личния състав по откриването, идентифицирането и унищожаването на мините свидетелства за професионализма и високото ниво на подготовка, като същевременно демонстрира, че минната опасност остава актуална дори и сто години след края на Първата световна война.

Коментари

Още от последните новини