Няма превишена радиоактивност в България

Няма превишена радиоактивност в България - E-Burgas.com

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Съобщението на ведомството е във връзка с информация, че радиоактивен облак с рутений-106 е преминал над България.

В началото на миналия месец Федералната служба за радиационна защита на Германия съобщи, че е засечено увеличение на радиоактивността във въздуха в Западна и Централна Европа, но няма опасност за човешкото здраве.

Службата отбеляза, че е регистрирано увеличение на нивата на изотопа рутений-106 в Германия, Италия, Австрия, Швейцария и Франция от 29 септември.

Вчера френски институт потвърди, че в Европа е имало радиоактивен облак.

От пресцентъра на екологичното ни министерство уточняват, че в периода 29 септември - 4 октомври 2017 г. в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106.

Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений-106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел "Атмосферна радиоактивност".

На 6 октомври Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.

Коментари

Още от последните новини