Няколко дни сняг по морето през януари

Няколко дни сняг по морето през януари - E-Burgas.com

През януари се очаква средната месечна температура у нас да бъде над нормата, а месечната сума на валежите - около и под нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
 
По думите й месецът ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност.

Около средата на първото десетдневие ще премине атмосферно смущение. Облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и през следващите дни ще е без валежи.
 
В края на първото и през първите дни от второто десетдневие на януари ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната от сняг. Температурите ще се понижат, оставайки близки или по-високи от обичайните за средата на януари. През втората половина от периода ще се затопли, повече в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остава предимно облачно и мъгливо.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да се задържат над климатичната норма, а вероятността за валежи е относително по-малка, прогнозира Анастасия Кирилова.
 
Климатичната справка на НИМХ-БАН определя януари като най-студения месец от годината и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето през месеца обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покривка през януари в Северозападна България е около 20, а по Черноморието - от 2 до 5. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад. През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето в нашата страна. При нахлувания на арктичен въздух след изясняване са достигани най-ниските температури в повечето райони на страната - абсолютният минимум за страната ни е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

Средната месечна температура в Северна България и високите полета през януари е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма - от 1 до 3 градуса, а в планинските райони - между минус 7 и минус 3 градуса. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литва на квадратен метър, а в планините и в най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Астрономическата справка показва, че в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 04 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 07 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, и залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 56 минути.
 
Фазите на луната през януари са: на 2 януари - пълнолуние, на 9 - последна четвърт, на 17 - новолуние, на 25 - първа четвърт, и на 31 януари - пълнолуние.

Коментари

Още от последните новини