Ново огнище: 70 души от дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро са с ковид

Ново огнище: 70 души от дома за хора  с умствена изостаналост в Русокастро са с ковид - E-Burgas.com

Огнище на коронавирус има в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Русокастро. 67 души, потребители и служители, са с Covid – 19. Всички в момента са в добро здравословно състояние.

50 потребители от 128 души настанени в социалното заведение са с коронавирус. 17 служители, от 70 работещи, в Дома също са с положителни проби за Covid – 19, съобщи директорът Любчо Марков пред БНР.

„От потребителите петима са с грипоподобни симптоми – имат температура 37, 5, останалите към момента са безсимптомни. От служителите – двама са с температура и болки в корема. Първият случай беше установен при работещ в Дома, в петък. След това бяха направени тестове на всички потребители и персонала.“

Предприети са всички мерки предвидени в предварително изготвения план за действие в такава ситуация. Стриктно се спазват препоръките на РЗИ – Бургас, добави Марков:

„Община Камено ще обособи до края на деня преходно жилище, в което служителите ще се прибират след края на смяната им, за да не се връщат в домовете си и да разпространяват заразата. То ще е в Русокастро и в него ще бъдат осигурени всички необходими условия за почивка."

В Дома в Русокастро има 128 настанени лица с умствена изостаналост, а 70 души е персоналът. В социалното заведение продължават стриктно да спазват противоепидемичните мерки за дезинфекция, дистанция и ползване на предпазни средства.

Коментари